O autorech

Proč zrovna my dva jsme napsali a připravili tuto knihu? Přispěla k tomu do jisté míry náhoda a shoda okolností. Jsme spolužáci ze střední i vysoké školy, ale tehdy jsme se nijak zvlášť nebavili. Po studiích se naše cesty rozešly. Já jsem v roce 2004 začala pracovat pro profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně, které od roku 2003 pořádalo soutěž O nejlépe realizované sadovnické dílo, později přejmenované na Park roku a Zahrada roku. V roce 2012 nám tehdejší i současná členka poroty doporučila jako dalšího porotce autorizovaného krajinářského architekta Petra Mičolu. Ten nejenom že se stal pro hodnocení soutěže velmi přínosným porotcem, ale zároveň se stal i externím přispěvatelem do časopisu Inspirace, kterého jsem redaktorkou. Kromě článků o historii začal psát i krátké postřehy o navštívených dílech, které měly sloužit především jako zpětná vazba pro soutěžící. Jak šel čas, přibývalo navštívených zahrad i publikovaných textů, až vznikl v roce 2016 nápad zpracovat nasbírané poznatky do knihy. Společně jsme zahrady vybírali, hledali formu a strukturu knihy. Petr psal poetické texty i texty faktické o zahradách, já jsem redigovala, vybírala fotografie, sháněla jiné, či je sama fotila, když archiv nestačil, Jaký bude výsledek našeho snažení, o tom se můžete přesvědčit už za dva týdny.


Jana Šimečková šéfredaktorka časopisu Inspirace, ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně, organizačně zajišťuje soutěž Zahrada roku, za poslední desetiletí navštívila desítky soukromých zahrad. Absolventka Střední zahradnické školy v Brně – Bohunicích a Vysoké školy zemědělské v Brně, obor Sadovnictví – krajinářství v Lednici. Dále absolvovala bakalářský obor Žurnalistika na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.


Petr Mičola – autorizovaný krajinářský architekt, majitel ateliéru Gerten s.r.o. Zabývá se historií a filozofií, je autorem řady článků v rubrice Průhledy do historie v časopise Inspirace. Je stálým členem poroty soutěže Zahrada roku. Absolvent Střední zahradnické školy v Brně – Bohunicích a Agronomické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně, obor Sadovnictví – krajinářství v Lednici.



Komentáře

Oblíbené příspěvky