Zahrada za hranicemi

 

Slovo autorů projektu

Mirka Svorová, Jakub Finger

Tvorba přírodní zahrady s atmosférou lomu pro nás představovala tříleté dobrodružství v krásném koutě Moravy a experimentování s možnostmi nádherného kamene – antracitové břidlice. Velkou výhodou byl od začátku fakt, že investor zahrady byl zároveň majitelem stavební firmy, proto se některých řešení nezalekl, právě naopak. Zahradu nezhotovovala dodavatelská firma, budovali jsme ji kolektivně pod aktivním autorským dozorem. Investor se srdnatě vrhl do výkopu jezírka, nekončících návozů materiálu a přemísťování zeminy, se stejnou vervou sázel stromy, pokládal závlahu, vozil kámen, dokonce i vysazoval květiny a následně plel. Pro místní to byla nevídaná podívaná. Často jsme čelili jejich otázkám, proč na zahradu vozíme „furt nějaký křáky a šutry… proč sázíme traviska, která přece rostou všude, kde bude konečně nějaký ten trávník a proč jsou všechny stromy listnaté…“

Dům ve svahu sice nabízel krásné výhledy, zároveň však nepříjemně shlížel do dvou zahrad rodinných domků pod sebou. Zvolili jsme tedy osvědčený systém dřevin „výplňových“ v kombinaci s většími stromy. Příkré svahy zpevněné gabiony a rozsáhlé plochy u vjezdu jsme osázeli červenými svídami.

S odstupem času nezbývá než před majitelem smeknout za odvahu projevenou při tvorbě díla „za hranicemi běžného vkusu“. Měli jsme štěstí, že jsme mohli spolupracovat s člověkem, který se nechal zdravě strhnout a zmobilizoval všechny síly a prostředky, aby svou vizi společně s námi naplnil.



Komentáře

Oblíbené příspěvky